Brian Eno

Den 11 februari handlade Returkultur om en riktig guru i musikbraschen, men samtidigt en doldis som många nog inte skulle känna igen om de mötte honom på stan...

Han är mannen som starkt påverkat soundet och utvecklingen hos David Bowie, Talking Heads, U2, Coldplay, som har samarbetat med eller producerat Devo, Ultravox, Sinéad O'Connor, Dido, Laurie Anderson, John Cale, Penguin Café Orchestra med flera... I eget namn har han givit ut ett drygt tjugotal LP/CD  och minst lika många i olika samarbeten... Dessutom är han ambientmusikens ”fader”, videokonstnär, har skapat "The Microsoft Sound" och den märkliga kortleken "Oblique Strategies", är en av grundarna till Long Now Foundation, kolumnist i The Observer och har dessutom ett otroligt långt namn:


Brian Peter George St. John le Baptiste de la Salle Eno

 

Känd som Brian Eno... eller bara Eno.

 

 

Han föddes 1948 i Suffolk, England. Studerade konst, ville bli konstnär men drogs mot musiken. När band som Velvet Underground dök upp i mitten av 19060-talet förstod han att det gick att kombinera konst och musik. Han blev medlem i en av de grupper som kom att definiera art rock, nämligen Roxy Music, men redan efter gruppens andra LP 1972 lämnade han Roxy Music för andra samarbeten och en solokarriär som producent och musiker. Även om han själv ibland kallar sig ”icke-musiker” och hävdar att vad han sysslar med snarare är ”ljudbehandling” än musicerande.

 

[Returkultur om Brian Eno i Radio Östergötlands förmiddagsradio torsdag 11 februari]

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0