En man i tiden

Den 6 maj ägnades Returkultur åt fenomenet Tiny Tim. Även om det verkligen inte behöver någon aktualitet som ursäkt för de företeelser som tas upp i Returkultur så kunde vi inte undgå att nämna kopplingen till att det det jubileum som infött två dagar senare. Den 8 maj var det nämligen 44 år sedan Tiny Tim fick sin första kyss. Åtminstone hävdade han själv att han fick sitt livs första kyss den 8 maj 1966 klockan 13.20. Tiny Tim, som lär ha varit född 1932 i New York och alltså 34 år då kyssen utdelades, hette egentligen Herbert Khaury men hämtade sitt artistnamn från Charles Dickens persongalleri.

 

Förmodligen är han en av de mest udda artisterna som gjort sig ett namn i västerländsk populärkultur. På sextiotalet var han en riktig storhet, åtminstone i USA, där han bland annat medverkade i TV-showen Laugh-In (förlagan till det svenska Partaj om någon minns det). Han gifte sig i direktsändning i en annan TV-show, Johnny Carsons Tonight Show, i december 1969 inför 40 miljoner tittare!

 

Antagligen ska Tiny Tim bara upplevas, utan allt för mycket analyserande, men det krävs ändå någon slags beskrivning av vad som gjorde honom så speciell.

 

Han uppträdde ofta med vitsminkat ansikte som kontrasterade mot hans långa lite lockiga men samtidigt tunna och ganska stripiga mörka hår, och framförde 20-talshits med falsettsång och eget ukuleleackompanjemang.  Han var mycket älskvärd och artig på scen och pratade lite som man föreställer sig att scenartister gjorde på 20-30-talet. Vitsminkningen kan väl ses också som en hyllning till 1920-talets mode (som lär ha uppkommit genom att filmstjärnorna i de gamla stumfilmerna var vitsminkade för att synas bra), men samtidigt passade hans utseende och manér in i 60-talets tidsanda. Inte minst i anslutning till hippierörelsens hyllande av det annorlunda. Följdriktigt har han också kallats ”Världens första hippie” – hans var tidigt ute med sitt långa hår…

 

Tiny Tim blev tidigt intresserad av amerikansk populärmusik från tidigt 1900-tal och lärde sig spela gitarr och ukulele. På 1950-talet började han uppträda på små klubbar, på fester och i talangjakter. På ett plan var han förstås främst en  komisk figur och hans musik har förekommit på många samlingsskivor med titlar som ”Silly Songs” och ”Funny Wacky Favourits”, men bakom hans märkliga yttre och falsettsången dolde sig en stor musikalitet och ett äkta intresse för äldre underhållningsmusik.

Det är antagligen det som gjort att han ännu idag, nästan femton år efter sin död, har en liten och hängiven skara fans. Han var en unik artist som uppenbarligen gjorde ”sin grej” utan några eftergifter åt ena eller andra hållet.

 

Mest känd var Tiny Tim för sitt paradnummer, tjugotalsschlagern Tiptoe Through The Tulips. (Originalet sjöngs av Nick Lucas i filmen Gold Diggers of Broadway 1929.)

 

1982 gjorde Tiny Tim en egen tolkning av Rod Stewarts hit Do Ya Think I'm Sexy. Givetvis överglänser han originalet!

 

www.tinytim.org – Tiny Tim Memorial Site

En artikel om Tiny Tim av Martin Kristensson

 

[Fenomenet Tiny Tim i Returkultur i Sveriges Radio östergötlands Förmiddagsradio den 6 maj]Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0