Blandat bandat

 

Kassettbandet – eller Compact Cassette som det heter på utrikiska – är verkligen en kulturyttring värd att uppmärksamma. Kassettbandet introducerades av Philips 1963 och revolutionerade musik- och ljudanvändningen under framför allt 1970- och 1980-talet. I jämförelse med rullbandspelaren var kassettbanden mycket enklare att hantera och möjliggjorde för väldigt många att med enkla handgrepp och till låg kostnad spela in både egna och andras musikaliska och omusikaliska ljud.

Själv tillhör jag en generation som växte upp med kassettbandspelaren. Jag fick tillgång till en sådan när jag var ungefär åtta år gammal och satte genast igång med att göra en massa konstiga inspelningar, mest av min egen röst. När jag blev lite äldre upptäckte jag möjligheten att spela in musik från radio. Plötsligt kunde man göra sitt alldeles egna urval. Kassettbanden stod för två olika sätt att lära känna sig själv. Dels genom möjligheten att distansera sig själv från sin egen röst, dels genom att hitta sin alldeles egna musiksmak genom de personligt hopsatta inspelningarna av musiken från radion.

Den stora grejen var väl annars att i och med kassettbandet blev ljudet mobilt. Visst hade man kunnat lyssna på radio i bilen tidigare, men nu blev det den alldeles egna musikblandningen som togs med på resan. Och så kom då freestylen! Idag när var och en bär med sig musikspelare dagligen i form av mobiltelefoner och mp3-spelare är det svårt att föreställa sig vilken revolution det var då man kunde sätta sitt eget soundtrack till vardagen. ”Såna där saker att ställa i öronen och gå ut i trafiken med musik och bli överkörd” som en av mina lärare uttryckte saken.





Det finns mycket att säga om kassettbanden… Bandlängden kan man till exempel ägna en hel del nostalgiska tankar! C30, C60, C90, C120 betecknade bandens längd i minuter. De vanligaste var C60 och C90. Generellt kan man säga att ju kortare banden var ju mindre krånglade de. C120 kunde man inte spela i sämre bandspelare. Däremot var C90 att föredra om man ville få in en LP-skiva på varje sida. Riktigt optimala var de dock inte. Det blev alltid en bandstump kvar på banden som man fick spola förbi eller spela in utfyllnad på. När de svenska Track-banden introducerades 1981 var det inte bara det att de hade en otroligt frän design jämfört med de band som fanns tidigare. (Alla andra kassettband såg likadana ut, med ett litet fönster där man såg bandrullarna snurra. Trackfönstret var ett stort A och bandspolarna snurrade i R:et och C:et som omgav det.) Nej det fiffiga var att de hade längderna C80 och C100, alltså betydligt bättre anpassat till LP-skivornas längd.
Nu sammanföll Tracksbandens intåg med att piratkopieringsdebatten tog fart (”Home Taping is Killing Music”) och att en ny kassettskatt infördes bidrog till att Track-banden fick en kort historia i början av 80-talet. Annat som bidrog var säkert att banden var dyra och att de inte riktigt höll vad de lovade kvalitetsmässigt.

Visserligen kopierade man kompisarnas LP-skivor men det bästa med kassettbanden var ju givetvis att göra blandband. Precis som Nick Hornby konstaterar i romanen High Fidelity så är det en konst att göra ett blandband. Det skulle vara en genomtänkt blandning som hade en logisk följd vad gällde musikaliska uttryck, tempon och teman. Att göra ett blandband till någon innebar ju att personen fick lyssna på de låtar man bestämt och i en fastslagen följd. Visst kunde man spola men inte var det som en CD där man bekvämt blippar mellan spåren eller kanske spelar dem i slumpordning… Nej blandband var viktiga saker…

Och hur är det idag? Är blandbandet utdött? Nej absolut inte! Det är bara att googla lite på m”blandband” för att försäkra sig om motsatsen. Dels fick blandbandet en renässans i och med filmatiseringen av Nick Hornbys High Fidelity i början av 00-talet, dels har vi ju nu fått nya verktyg för att skapa våra blandband. För vad är en delad spellista på Spotify annat än ett blandband? Fast utan bandtrassel och snabbspolning…


[Radio Östergötlands inslag Returkultur 3 december 2009 handlade om kassettbandet.]


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0