Varför är bröderna Marx så bra?

Bröderna Marx byggde upp en helt egen absurdistisk och anarkistisk humorvärld baserade på de påhittade karaktärerna Groucho, Chico och Harpo och deras attribut. Karaktärerna kompletterade varandra och förstärkte den absurda framtoningen samtidigt som de möjliggjorde en kombination av olika komiska effekter – från verbala gags, via kroppslig slapstick till musikaliska humorinslag…

Det speciella med karaktärerna Groucho, Harpo och Chico är att publiken känner igen dem samtidigt som de hela tiden förnyas. (Man kan jämföra de tjugo Åsa-Nissefilmerna där karaktärerna är statiska... )

På riktigt hette bröderna egentligen Julius (Groucho), Leonard (Chico) och Arthur (Harpo) men i bröderna Marx filmvärld fungerar det så att det är inte Julius Marx som spelar till exempel Rufus T Firefly och Captain Spaulding utan det är den fiktiva karaktären Groucho som gör rollerna! Hänger ni med?

Ett slags kvitto på att det är så det funkar – och att det verkligen funkar! – är att BBC på 1980-talet gjorde en nyinspelning av Grouchos och Chicos radioserie med andra skådespelare… Ändå var det på nåt sätt väldigt mycket Marx.

 

Den som ändå tvivlar på bröderna Marx genialitet tittar lämpligen på en av filmhistoriens roligaste scener: spegelscenen ur Duck Soup (1933)… Den sammanfattar brödernas storhet!

 

[I Returkultur i Radio Östergötlands förmiddagsradio torsdagen 18 februari diskuterades bröderna Marx storhet.]


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0