Dagsversen

Dagsversen var ofta ett stående inslag på en dagstidnings så kallade ”lätta sida” med kåserier, bilder, lättsammare notiser fanns, i landsortspressen gärna med lokal anknytning. Men hur är det idag? Är dagsversen en utdöd företeelse?

Enligt Nationalencyklopedin är en dagsvers en "dikt i dagstidning som kommenterar en aktuell händelse. Till versen fogas ofta en teckning.” NE hävdar också att i Sverige lanserades dagsversen av Dagens Nyheter 1920, men man kan också dra linjer tillbaka till den lyrik som publicerades i tidningarna redan på 1700-talet.

 

Förr skulle en dagstidning ha en dagsvers. Punkt slut. Det innebar att på en del tidningsredaktioner kunde medarbetarna beordras att klämma fram en vers till morgondagens blad. Samtidigt har det växt fram ett antal stora namn bland dagsversskribenterna: Alf Henriksson i DN, Caj Lundgren (Kajenn) i SvD och andra…

Syndikalistiska Arbetaren har en intressant dagsvershistoria med framför allt två riktigt stora namn: Stig Dagerman som skrev sina ”Dagsedlar” på 1950-talet och Tage Danielsson med ”Tankar från roten” på 1970-talet.

 

Även lokalt har det funnits storheter: Norrköpings Tidningar försågs med dagsverser under fem decennier av skribenten och revymakaren Lennart Anderzon, signaturen Zäta. Den lokala nöjeshistorikern Sladden Hultgren har skapat en webbsida om Zäta, med en översikt över hans produktion, exempel på hans verskonst, bilder mm – (sladdens.se)

 

Idag är det tunt med dagsverser i såväl riks- som lokaltidningarna. Man kan hitta en och annan på insändarsidorna där det emellanåt förekommer att skribenter säger sitt hjärtas mening på vers.
Men det finns ett ställe där dagsversen fortfarande – eller numera – lever och frodas: bloggosfären! Här man kan hitta åtskilliga exempel på blogginlägg i dagsversform! Ett exempel är ståuppkomikern Fredrik T Olsson som skriver dagsverser på sin blogg. Ett annat exempel är journalisten och författaren Victor Estby.

Dagsversen är alltså inte död, den har bara bytt forum! Det är ju också helt naturligt eftersom dagsverser är snabba, aktuella kommentarer utan högre litterära ambitioner. Den lilla människans kommentarer till de stora världshändelserna, i satirisk och samtidigt lättsmält form. Och var passar de bäst då om inte på webben! De stora tidningskoncernerna tycks inte vara så intresserade längre…

 


[Lyssna på inslaget om Dagsversen, med en del exempel på  bland annat Dagermans och Zätas verskonst, här!]


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0